середа, 30 вересня 2015 р.

Хліб пшеничний домашній

 


Як і обіцяла раніше, розповім про те, як я печу домашній хліб.
В 1 л теплої води розчиняю 2 ст. ложки цукру і 30 г пресованих дріжджів. Коли дріжджі підійдуть, додаю 35-40 г солі (повна столова ложка) та 1,5 кг пшеничного борошна. Замішую тісто. Потім наливаю зверху на нього 2-3 ст. ложки олії і знову добре вимішую. Накриваю й залишаю, щоб підходило. 
Коли тісто збільшується в об'ємі, ще раз його обмішую і знову накриваю. Як тільки тісто піднялося вдвічі, розділяю його на дві частини, кожну обмішую на змащеному олією столі та викладаю у змащені форми. Знову залишаю, накривши рушником. Включаю духовку - лише низ на температуру 150 градусів. Коли тісто стане врівень з формою, обережно, щоб не струсити, ставлю форми в духовку хвилин на 15-20. Як бачу, що хліб піднявся дуже добре над формами, включаю одночасно верх і низ та піднімаю температуру до 170 градусів. Так випікається ще хвилин 20-25. 
У мене духовка дуже велика, тому форми стоять на решітці і мають достатньо простору між верхом і низом. Якщо у Вас духовка мала, то треба слідкувати, що не пригорів верх, а тому з температурним режимом бути обережним, діяти відповідно до  можливостей Вашої духовки. 
Як хліб спечеться, перевертаю форму, дістаю гарячу смакоту і ставлю або на решітку газової плити, або на стіл, попередньо підклавши рушник, щоб низ буханки не змокрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар