пʼятниця, 24 травня 2019 р.

Пшоняна каша на молоці - варимо правильно!

  • 1 склянка пшона
  • 2 склянки води
  • 2 склянки молока
  • щіпка солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 40 гр. вершкового масла
  • ізюм, ягоди (за бажанням)
Багато господинь варять пшоняну кашу на одному молоці або на суміші молока і води, але це не зовсім правильно. Справа в тому, що крупи, в тому числі і пшоно, погано розварюються у молоці, довго залишаються твердими всередині, тому таку кашу доводиться довше варити, що позначається не тільки на смаку і зовнішньому вигляді страви, але й призводить до втрати корисних властивостей. 
У воді крупи варяться набагато швидше, розварюються краще, тому молочну пшоняну кашу починають варити на воді, а потім додають молоко.
Отже,  пшоно бажано перебрати, щоб видалити неочищені зерна або випадкові камінці. Перемішуємо ложкою, щоб швидше відійшов весь пил, потім воду зливаємо. Потім крупу заливаємо окропом. Не полінуйтеся, і не просто промийте пшоно водою, а залийте окропом. В цьому випадку пшоняна каша вийде жовтенькою і без специфічного присмаку. Погодьтеся адже зовсім неважко нагріти літр окропу, зате каша вийде набагато смачнішою.
Промите пшоно кладемо в каструлю, відміряємо дві склянки води. Каструлю з пшоном ставимо на вогонь, кладемо щіпку солі. Коли вода закипить, робимо вогонь мінімальним, накриваємо каструлю кришкою.
Варимо кашу рівно 10 хвилин. До цього часу пшоно візьме практично всю воду. 
Наливаємо в каструлю 2 склянки молока. Бажано, щоб молоко було гарячим, але нічого страшного, якщо з холодильника.
Кладемо цукор. Я зазвичай кладу дві столові ложки з гіркою, кашка виходить не дуже солодкою. Перемішуємо, збільшуємо вогонь, щоб молоко швидше закипіло. Знову зменшуємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Варимо пшоняну кашу ще 10 хвилин, поглядаємо, щоб кашка не пригоріла. Обов'язково додаємо шматочок вершкового масла (з маслом каша набагато смачніша), помішуємо кашу і варимо одну хвилинку, потім знімаємо з вогню.
За бажанням в пшоняну кашу можна додати жменьку родзинок. Поки каша буде настоюватися (10-15 хвилин), родзинки розбухнуть і стануть м'якими.
А ось тепер пшоняну кашу, зварену на молоці, з ізюмчиком, накладаємо в тарілочки, кожному кладемо маленький шматочок масла і подаємо на стіл. Смакота! Це не каша, а справжнє свято!

Немає коментарів:

Дописати коментар