Одного дня захотілося мені зануритись у дитинство - згадала льодяники на паличці. Декілька разів купувала в магазині - 4 грн 50 коп за один. Вирішила пошукати стареньку, ще совдепівську, форму для льодяників - вдалося!
І ось результати моїх вечірніх, практично нічних, старань.
Готується все дуже просто: 5 ст. ложок цукру+ 2 ст. ложки води, ставлю кип*ятити на невеликий вогонь. 5 хвилин кипить, потім додаю харчовий барвник (можна й без нього - у мене жовтенькі - без барвника й без ароматизатора), ароматизатор (у мене зі смаком ванілі, апельсину й дюшесу) і 1 ст. ложку 9%-го оцту. Залишаю кипіть (не помішуючи!!!) хвилин 15. Коли бачу, що бульбашки на карамелі киплять все повільніше (адже почався процес карамелізації), вмочаю в суміш ложку і відразу переношу її в чашку з холодною водою.Намагаюсь пальцями зсунути карамель з ложки і постукати нею об денце чашки. Якщо не згинається, дзвінко стукає і ламається - карамель готова. Розливаю в форму, злегка змазану олією, вставляю зубочистки - і в морозильник на кілька хвилин для швидкого вихолонення. Із суміші, яка залишилася, роблю "монетки".
Для цього насипаю цукор товщиною 1-1,5 см, кінцем качалки роблю в ньому заглиблення і карамельну суміш виливаю в ці "ямки". Лежать "монетки" в цукрі, доки застигнуть, потім збираю на блюдце. "Монетки" з одного боку гладенькі, а з іншого - "цукрові".
Якщо у вас немає такої форми - не страшно. Можна робити ось такі "монетки" або розливати суміш в змазані олією нержавіючі ложки. Потім просто на край покласти зубочистку і у вас отримається "овал" на паличці.
Немає коментарів:
Дописати коментар