понеділок, 10 вересня 2018 р.

Квашені баклажани за 1,5 доби (без оцту) - можна заготовляти в морозилку

Баклажани - 1 кг
Морква - 3-4 шт.
Цибуля - 2-3 шт.
Корінь петрушки - 100 г (якщо немає -  замінюю зеленню петрушки)
Паприка - 1 десертна ложка (можна менше - на любителя)
Чорний мелений перець - 1 чайна ложка
Гіркий перець - 1 шт.
Часник - 1 голівка
Сіль: для варіння баклажанів - 1 ст. ложка на 1 л води;
          для  розсолу - 3 ст. ложки на 1 л води.
Зелень петрушки - кілька стеблин, щоб обв*язати форшировані баклажани (можна замінити ниткою)))
У каструлю наливаю 2 л води, додаю 2 ст. ложки солі, кип*ячу. У баклажанів відрізаю хвостики, роблю з двох боків проколи виделкою і опускаю в каструлю з кип*ятком. Тоненькі плоди варю 5 хв., товстіші - 10 хв. (готовність перевіряю виделкою - якщо шкірка легенько проколюється, значить, можна виймати)
Готові баклажани викладаю на 2-3 години під гніт, щоб стекли рідина та гіркота (Викладаю на одну дошку, зверху накриваю іншою і ставлю прес, наприклад - банку з водою).  
Розрізаю баклажани уздовж (не дорізаючи до кінця, щоб розгорталися, як книжечка).
Якщо хочу приготувати фаршировані баклажани на зиму, то на цьому етапі кожен баклажан щільно упаковую у фольгу або харчову плівку, і відправляю в морозилку. Взимку, після розморожування, можу за 1,5 доби зробити свіжо приготовані баклажани з овочевою начинкою.
Готуємо далі)))
Моркву й корінь петрушки тру на крупній тертці (якщо кореня немає - нарізаю зелень петрушки). Цибулю нарізаю дрібними кубиками. Овочі тушкую - кожен окремо - на олії. Охолоджую, змішую, злегка підсолюю і додаю паприку та чорний мелений перець. Кожен баклажан зсередини натираю чавленим часником.
Вкладаю начинку. З*єдную краї баклажанів і обв*язую зеленню петрушки або ниткою.
На дно каструлі кладу зонтики кропу і шматочки лаврового листя. Щільно вкладаю баклажани, посипаю натертим часником і кільцями гіркого перцю.
По стінці  каструлі (щоб не "вибити" начинку) заливаю все охолодженим розсолом - на 1 л води 3 ст. ложки солі, - щоб баклажани були повністю покриті. Накриваю тарілкою і ставлю невеликий гніт.
Витримую добу при кімнатній температурі, а потім ставлю на 12 годин у холодильник. Потім обов*язково виймаю баклажани з розсолу, вкладаю в посуд, де вони будуть зберігатися (наприклад, лоток) - термін споживання 3-4 дні - і заливаю невеликою кількістю олії.
Багато робити не можна (краще робити заготовку в морозилку), тому що в розсолі їх зберігати не бажано - пересоляться!
 

Немає коментарів:

Дописати коментар