- 1 склянка пшона
- 2 склянки води
- 2 склянки молока
- щіпка солі
- 2 ст. л. цукру
- 40 гр. вершкового масла
- ізюм, ягоди (за бажанням)
Багато господинь варять пшоняну кашу на одному молоці або
на суміші молока і води, але це не зовсім правильно. Справа в тому, що
крупи, в тому числі і пшоно, погано розварюються у молоці, довго
залишаються твердими всередині, тому таку кашу доводиться довше варити,
що позначається не тільки на смаку і зовнішньому вигляді страви, але й
призводить до втрати корисних властивостей.
У воді крупи
варяться набагато швидше, розварюються краще, тому молочну пшоняну кашу
починають варити на воді, а потім додають молоко.
Отже, пшоно бажано перебрати, щоб видалити неочищені зерна або випадкові камінці. Перемішуємо ложкою, щоб швидше відійшов весь пил, потім воду
зливаємо. Потім крупу заливаємо окропом. Не полінуйтеся, і не просто промийте
пшоно водою, а залийте окропом. В цьому випадку пшоняна каша вийде
жовтенькою і без специфічного присмаку. Погодьтеся адже зовсім неважко
нагріти літр окропу, зате каша вийде набагато смачнішою.
Промите пшоно кладемо в каструлю, відміряємо дві склянки води. Каструлю
з пшоном ставимо на вогонь, кладемо щіпку солі. Коли вода закипить,
робимо вогонь мінімальним, накриваємо каструлю кришкою.
Варимо кашу рівно 10 хвилин. До цього часу пшоно візьме практично всю воду.
Наливаємо в каструлю 2 склянки молока. Бажано, щоб молоко було гарячим, але нічого страшного, якщо з холодильника.
Кладемо цукор. Я зазвичай кладу дві столові ложки з гіркою, кашка виходить не дуже солодкою. Перемішуємо, збільшуємо вогонь, щоб молоко швидше закипіло. Знову зменшуємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Варимо пшоняну кашу ще 10 хвилин, поглядаємо, щоб кашка не пригоріла. Обов'язково
додаємо шматочок вершкового масла (з маслом каша набагато смачніша),
помішуємо кашу і варимо одну хвилинку, потім знімаємо з вогню.
За
бажанням в пшоняну кашу можна додати жменьку родзинок. Поки каша буде
настоюватися (10-15 хвилин), родзинки розбухнуть і стануть м'якими.
А
ось тепер пшоняну кашу, зварену на молоці, з ізюмчиком, накладаємо в
тарілочки, кожному кладемо маленький шматочок масла і подаємо на стіл.
Смакота! Це не каша, а справжнє свято!
Немає коментарів:
Дописати коментар