Нещодавно в тенетах Інтернету знайшла тісто для Великодніх папушників, яке всі розхвалювали, як тільки могли. Взагалі я не любителька довгої епопеї приготування великоднього тіста, проте цього разу рецепт мене зацікавив, дякуючи похвалам на його адресу. І сьогодні я вирішила щось спекти саме з цього тіста, перевірити, яке ж воно насправді.
Приготувала я всього третину від норми продуктів, поданих у рецепті, і отрималось у мене дві буханки (я випікала у формах для хліба). Великої складності не так уже й багато, просто довго потрібно чекати, доки "приготується" опара. Тому її, дійсно, краще робити на ніч. Я ж поставила опару в 11 годин ранку і тільки о 23.30 витягла з духовки готову випічку.
А ось і сам рецепт: "Олександрійське тісто для папушників".
1 л пряженого молока (продається готове в магазині, якщо не хочете робити самі), 1 кг цукру, 500 г вершкового масла, 10 яєць і 3 жовтки (я так розумію, білки залишаються для глазурі), 150 г свіжих дріжджів.
Яйця злегка збити, масло порізати шматочками, додати цукор, дріжджі, змішати всі продукти з теплим молоком і залишити в теплому місці на 8-12 годин (краще - на ніч). Потім всипати 1 ч.л. солі, 200 г запарених родзинок, 2-3 пакетики ванільного цукру, 2 ст. ложки коньяку, приблизно 2,5 кг борошна. Вимішувати м'яке в'язке тісто, вмочаючи руки в олію. Залишити на 1-1,5 години, щоб піднялося в два рази. У змащені формочки тісто викладати на 1/3, почекати доки підніметься майже до верху. Випікати при 180 градусах до готовності. Верх папушників змастити глазур'ю, прикрасити (для глазурі збити 1 білок з 5-6 ст. ложками цукрової пудри, як зіб'ється - додати 1 ст. ложку лимонного соку й ще трохи збити). Відразу передбачаю питання - а чи не багато цукру? Відповідаю, вже посмакували - не багато! Вся справа, напевне, в довгому розстоюванні опари - все врівноважилося)))
Немає коментарів:
Дописати коментар