понеділок, 17 серпня 2015 р.

Шведський житній хліб

Кілька років я печу хліб з пшеничного борошна (пізніше поділюсь рецептом), та все мрію спекти хліб житній. Нарешті спромоглася купити житнього борошна, та, як виявилось, пекти житній хліб не так просто, адже для приготування хорошого житнього хліба потрібно мати закваску, а якщо використовувати дріжджі, то треба мати солод або патоку. Закваску я таки пізніше приготую і поділюся її рецептом, а вчора мені вдалося знайти рецепт випічки житнього хліба без зайвих клопотів. Вийшло смачно!
Отже, для приготування шведського житнього хліба мені знадобилось: 3 стакани пшеничної муки, 2 стакани житньої муки, 2 ч.л. солі, 2 ст.л. меду, 100г вершкового масла, 3 ст. л цукру, вода, 30 г пресованих або 2 ч.л. сухих дріжджів, 2 ст. л. олії.
У миску поклала вершкове масло, 2,5 ст. ложки цукру, мед, сіль, залила 2 стакани кип'ятка, перемішала, щоб все розчинилося. Сюди ж додала житнє борошно, швидко перемішала й накрила, щоб заварилося. В чашку подрібнила дріжджі, додала 1 ч.л. цукру і 50 мл теплої води, перемішала й залишила хвилин на 10-15. В прохолонувшу суміш влила опару і частинами додавала пшеничне борошно, добре вимішала тісто - воно повинне бути м'яким і не прилипати до рук. В миску налити 1 ст. ложку олії, тісто обімняти в ній з усіх боків і залишити, щоб підходило. Коли тісто збільшилося в об'ємі у 2-3 рази, я розділила його на 2 частини і сформувала 2 буханочки. Поклала їх у форми, змащені олією, накрила і залишила на 30-40 хвилин, щоб підійшли. Зробила зверху ножем надрізи і випікала при температурі 180 градусів 35-40 хвилин. 
Сьогодні я спекла ще дві хлібини, але внесла корективи в рецепт: додала 1 ст. ложку меду, 3 стакани житнього борошна і 2 стакани пшеничного. Хліб зверху змазала яйцем і посипала кунжутом)))

Немає коментарів:

Дописати коментар