Перший рецепт для кетчупу:
4
л томатного соку закип'ятити. 1 стакан соку відібрати й охолодити.
Решта соку кипить 40 хвилин. Туди додаю 0,5 л баночку цукру, 3 ст. ложки
солі без гірки, 1 стак. 9% оцту. Все кипить 10 хвилин, потім додаю 1
голівку подрібненого часнику, 1 ч. ложку перцю чорного меленого,
червоного перцю (за смаком), трохи кориці, 10 шт. гвоздики (в бинтик
замотую, щоб потім легко витягнути гвоздику). Кип'ячу 10 хвилин. В
стакан охолодженого соку додаю 3 повні ст. ложки крохмалю й заварюю, як кисіль. Розливаю по банках. Закручую.
Вихід - 8 півлітрових баночок.
Вихід - 8 півлітрових баночок.
Другий рецепт для кетчупу:
5 кг помідорів, 1 кг яблук, 0,5 кг цибулі - все
подрібнила на чопері (можна й на комбайні) і поставила варити на 30-40
хвилин. Потім все перетерла через сито й поставила уварювати. Через 1
годину додала 2 дуже повних стакани цукру, 2 з гіркою ст.ложки солі,
червоний і чорний мелений перець за смаком і варила ще 30 хвилин. В
кінці влила 80 г яблучного оцту і 2 ст. ложки, розведеного томатним
соком крохмалю (додавайте потроху, тонкою цівкою, щоб не було грудочок, і
орієнтуйтесь по консистенції - хочете густий чи не дуже кетчуп). Дала
закипіти й розлила по банках. Закрутила.