субота, 2 квітня 2016 р.

Кров'янка в банці

Любимо домашню кров'янку. Завжди готували її самі, практично ніколи не купували в магазині. Але ось уже багато років не тримаємо поросят, тож м'ясо доводиться купувати. Якщо я знаю людей, у яких купую м'ясо, впевнена у якості їхнього товару, то замовляю у них кров і готую кров'янку без використання кишок (тобто не у вигляді ковбаси).
Свіже сало (бажано з проріззю)  нарізаю невеликими шматочками, кладу на розігріту сковорідку й даю йому обсмажитися, щоб виділився жир, але не пересушилося сало. Потім до нього додаю свіже, нарізане невеликими шматочками м'ясо, й тушкую під кришкою до напівготовності. Далі солю, перчу, додаю кілька лаврових листків і тушкую під кришкою до готовності (якщо потрібно, додаю воду). Окремо підсмажую до золотистого кольору цибулю і відварюю гречку.  В каструлю чи казанок (гусятницю) складаю готове м'ясо, відварену розсипчату гречку, обсмажену цибулю, додаю чавлений часник, сіль, перець, якщо є - трохи молока (але не завжди, а за бажанням - частіше роблю без молока))) і кров, попередньо розбивши всі згустки. Ставлю на вогонь і, при майже постійному помішуванні, варю (якщо продуктів небагато, все це можна робити в глибокій сковороді) до готовності, тобто поки утвориться свого роду каша. Можна насипати в тарілки і смакувати, а зайве - я розкладаю в банки і закручую. Через деякий час, якщо нічого особливого в холодильнику немає, а чогось дуже хочеться - відкриваємо баночку - на сковорідку - нагріваємо - і на стол!

Немає коментарів:

Дописати коментар