Аджапсандалі або аджапсандал (აჯაფსანდალი) - відома, дуже смачна страва грузинської кухні. Вважається холодною стравою, проте аджапсандалі можна подавати і в гарячому вигляді. (Рецепт запозичений з книги грузинської письменниці Тінатін Мжаванадзе "Грузія зі смаком").
Баклажани - 1 кг (3-6 шт.)
Морква - 0,5 кг (3 шт.)
Перець болгарський - 0,5 кг (3-5 шт.)
Гострий зелений стручковий перець (за бажанням) - 1 шт.
Цибуля - 250 г (2-3 шт.)
Часник - 4-6 зубків
Помідори - 700 г (4-7 шт.)
Фіолетовий базилік, кінза, петрушка - по 50 г
Коріандр мелений - 0,5 ч. ложки
Уцхо-сунели - 0,5 ч. ложки
Імеретинський шафран мелений (спеція з чорнобривців) - на кінчику ножа
Олія для смаження
Сіль
Перець мелений
Баклажани помити, відрізати кінчики, нарізати кружечками чи півкружечками, товщиною не більше 1 см. Посолити, залишити на 30-40 хв. Потім промити і відтиснути від вологи.
Обсмажити з двох боків до повної готовності на повільному вогні. Розкласти на паперові рушники або викладати в друшляк, щоб прибрати залишки олії.
Перекласти баклажани в каструлю з товстим дном або гусятницю.
Болгарський перець порізати соломкою, обсмажити в невеликій кількості олії на повільному вогні, близько 7-10 хв. Перець повинен стати м*яким.
Перекласти перець у каструлю з баклажанами.
Цибулю нарізати кільцями або півкільцями. Моркву нарізати соломкою або півкільцями. В сковороду налити багато олії, викласти цибулю, моркву, посолити, перемішати. Тушкувати овочі до м*якості на повільному вогні хвилин 20-30.
Перекласти цибулю й моркву у каструлю до овочів.
Зелень петрушки й базиліку вимити, обсушити й дрібно порізати. Обсмажити зелень на розігрітій сковороді в невеликій кількості олії, близько 3-5 хв. Викласти спасеровану зелень у каструлю з овочами.
Помідори натерти на крупній тертці - помідорна маса залишиться в мисці, а шкірка - в руці (шкірку викинути). Вилити помідорну масу в каструлю з овочами.
Додати коріандр, уцхо-сунелі та імеретинський шафран. За бажанням можна додати нарізаний тонкими кільцями пекучий перець (без насіння).
Приготувати заправку з кінзи та часника: все дрібно посікти, додати солі і потовкти в ступці до однорідної маси.
Перекласти заправку до овочів та обережно перемішати.
Тушкувати овочі на повільному вогні близько 15 хвилин, не більше, щоб не розварилися (за потреби - досолити).
Подавати з лавашем у холодному або гарячому вигляді, посипавши щедро зеленню.
Немає коментарів:
Дописати коментар