субота, 3 серпня 2019 р.

Тушонка з гречкою та рисом

Сьогодні у групі "Рецепти для коліжанок)" хтось запитав, чи ніхто не робив тушонку з гречкою, на кшталт тієї, яку колись продавали в магазині. Я точно не робила. Але чомусь дуже захотілося зробити. Отже...
У мене в тушонку сьогодні пішла підчеревина, але дуже класна, - більш м*ясна, ніж жирна. Отже, порізала її шматочками приблизно 5х5 см. Склала у стерилізовані банки приблизно на третину банки, хоча місцями десь діставало й до середини)))
В кожну банку додала по 1 ч.ложці смальцю, по 0,5 ч.ложки солі та перець за смаком. На рівні з м*ясом налила холодну воду. З кришечок вийняла резинки, накрила банки й поставила в холодну духовку. 
Духовку включила, виставивши температуру 200 градусів. Вода у банках закипіла десь через 30 хвилин, тож температуру знизила спочатку до 150, а потім ще нижче (кожен повинен орієнтуватися по своїй духовці). Вода не повинна сильно кипіти. 
М*ясу слід тушкуватися, розімлівати при невеличкому кипінні протягом 3 годин.
Через три години банки дістала з духовки, у кожну додала порізаний на дольки часник, по 1 лавровому листу і крупу. Оскільки у мене було 6 банок, я вирішила 3 з них зробити з гречкою, а 3 - з рисом (брала пропарений рис).
У кожну банку з гречкою додавала по 100 г крупи та 100 мл теплої води. У кожну банку з рисом додавала по 75 г крупи та 150 мл теплої води. Через певний час мені довелося долити у кожну баночку ще грамів по 20 води, тому треба слідкувати.
 Знову банки накрила кришками - і в духовку, збільшивши температуру. Як тільки вода закипіла, температуру понизила і залишила все на 1 годину. Потім духовку виключила, але протягом 1,5 години її не відкривала. Банки поступово охолоджувалися разом з духовкою. 
Через півтори години я їх вийняла, вставила резинки в кришки (головне про це не забути!), і закатала. 
На всяк випадок вкутала, думаю, гірше від цього не буде. Але не перевертала, так як у тушонці використано не рідкий жир (олію), а твердий (смалець). Якщо банка буде перевернута, жир підійде вгору і там застигне. Коли банку перевернемо, шар застиглого жиру буде внизу - є риск, що банку зірве. Потрібно, щоб такий жир застигав угорі і таким чином "пломбував" продукт.
Нічого не можу сказати про те, скільки буде зберігатися, - для цього повинен пройти час, а от що це вийшло смачно - запевняю! 1 банку точно залишу надовго, щоб установити терміни зберігання)))

Немає коментарів:

Дописати коментар