Чому саме "пляцок", а не торт? Та тому, що пляцки популярні на Заході України, а саме звідти й походить рецепт, за яким сьогодні пекла "Веселку". На Галичині, наприклад, пляцок - це багатошаровий кондитерський виріб прямокутної форми, що включає в себе коржі, крем та начинки. Завжди дуже високий, різнобарвний. Навіть, якщо він складатиметься всього з одного коржа, то цей корж буде настільки різнобарвним (як наприклад, пляцок "Циганські стежки"), що захопить подих.
Отже, "Веселка" (форма 25х35 см, висота пляцка - 12 см, вага прикрашеного виноградом - 3 кг 800 г ):
Яйця - 12 штук
Цукор - 2,5-3 стакани
Ванілін - 2 пакетики або ванільний цукор - 4-5 пакетиків
Борошно - 12 ст. ложок
Розпушувач - 3 пакетики
Какао - 1,5 ст. ложки
Кисіль вишневий - 1 пачка
Молоко - 0,5 л
Крохмаль - 2 ст. ложки
Масло вершкове - 250 г
Цукрова пудра - 2 ст. ложки
Яблука - 1 кг
Желе червоне та зелене - по 1 пачці
1-й корж (ванільний) - 4 яйця, 4 ст. ложки цукру та ванілін - збити, додати 4 ст. ложки борошна, 1 пакетик розпушувача. Випікати при температурі 170-180 градусів 20 хвилин.
2-й корж (шоколадний) - 4 яйця, 4 ст. ложки цукру - збити, додати 3
ст. ложки борошна, 1 пакетик розпушувача та 1,5 ст. ложки какао. Випікати при температурі
170-180 градусів 20 хвилин.
3-й корж (фруктовий) - 4 яйця, 4 ст. ложки цукру - збити, додати 3
ст. ложки борошна, 1 пакетик розпушувача та 1 пакетик сухого вишневого киселю (польського або "Мрія"). Випікати при температурі
170-180 градусів 20 хвилин. (Сьогодні я не знайшла жодного з потрібних, тому взяла брикетований фруктово-ягідний кісіль, а він, на жаль, не дав потрібного насиченого рожевого кольору, а харчової фарби під рукою не виявилося).
Крем: заварити на основі 0,5 л молока - 0,5 стакана цукру, 2 ст. ложки крохмалю, 2 ст. ложки борошна, ванілін. (Вийде достатньо крута маса). 250 г м*якого вершкового масла збити разом з 2 ст. ложками цукрової пудри. А потім поступово до збитої маси додавати охолоджений заварений крем (по 1 ст. ложці) та збивати все разом.
Начинка: яблука почистити та натерти на крупну тертку, додати 0,5 стакани цукру, проварити 5 хвилин. Зняти з вогню. Розділити на 2 частини. В одну додати зелене желе (ківі чи агрус), а в іншу - червоне (полуницю, вишню чи малину). Добре розмішати до повного розчинення сухої маси. Залишити вистигати.
Коли начинка захолоне та почне желюватися, починаємо збирати пляцок: ванільний корж - крем - зелена начинка - крем - шоколадний корж - крем - рожева начинка - крем - фруктовий корж.
Зверху полити шоколадною глазур*ю та прикрасити за бажанням. (Щоб полити глазур*ю, я ставлю пляцок на решітку, решітку на велику миску, поливаю, рештки глазурі стікають у миску. Таким чином, пляцок не "плаває" у глазурі - дивіться фото).
Нарізати такий пляцок слід обов*язково гарячим ножем! Якщо ніж буде холодним, за ним "підуть" всі жельовані прошарки, починаючи з глазурі.
Рецепт від Вероніка Степанченко (група Пляцки Рецепти від Лілії Цвіт)
Рецепт від Вероніка Степанченко (група Пляцки Рецепти від Лілії Цвіт)
Немає коментарів:
Дописати коментар