пʼятниця, 26 вересня 2025 р.

Дуже смачні квашені помідори

Помідори - приблизно 6-7 кг (щільні, не переспілі, середнього розміру)
Вода - 5 л
Сіль - 300 г (це 3 ст.л. з гіркою на 1 л води; концентрація 6%, дає квашені, але не різко кислі помідори)
Цукор  - 100 г (пом*якшує смак)
Листя смородини, хрону, вишні - по 5-6 штук
Кріп (парасольки) - 3-4 шт.
Часник - 2 головки, розібрати на зубчики
Гіркий перець - 1-2 стручки (за бажанням)
Запашний перець горошком - 10-15 штук

ПРИГОТУВАННЯ:
1. Помити і перебрати помідори. Краще брати тверді, молочної чи бурої стиглості (так вони не розваляться).
2. На дно відра викласти частину спецій та листя.
3. Далі шарами вкласти помідори, перекладаючи їх зеленню, часником та спеціями.
4. Приготувати розсіл: у киплячій воді розчинити сіль та цукор, остудити до кімнатної температури.
5. Залити розсолом помідори так, щоб вони були повністю вкриті.
6. Зверху покласти чисту тарілку і гніт (камінь, банку з водою...).
7. Перші 2-3 дні тримайте при кімнатній температурі (доки не піде легке бродіння).
8. Потім перенесіть у прохолодне місце (підвал, льох, балкон при +5...+10 градусів).

Через 7-10 днів - уже смачні, але ще не кислі.
Якщо тримати довше, смак буде більш насичений і кисліший.


Немає коментарів:

Дописати коментар