Масло вершкове - 100 г
Борошно - 100 г
Мед - 300 г
Цукор - 200 г
Вода - 100 мл
Горіхи - 3 склянки (за бажанням можна додати й родзинки)
Кориця - 1,5 ч. ложки
Ванільний цукор - 2-3 упаковки (за бажанням)
Горіхи підсмажила в духовці, очистила від лушпиння, перебила в блендері, додала корицю, ваніль, 100 г цукру та трохи води, щоб маса була не такою сухою.
Тісто дістала з упаковки (4 листи - якщо в упаковці 2 листи, кожен слід розрізати на дві частини), кожен з них розкачала, підсипаючи борошно, по розміру дека (у мене 25х35 см).
На дно дека поклала лист пергамента, злегка змазала його олією. Виклала розкачаний лист тіста, щедро змастила його розтопленим вершковим маслом. Зверху - шар горіхової суміші. Накрила другим листом тіста, знову щедро змастила маслом, а зверху - горіхова суміш і т.д. Верхнім поклала лист тіста, на який вилила залишки масла. Краї тіста заховала.
По діагоналі ножем для піци (можна просто дуже гострим ножем) зробила неглибокі надрізи (тобто, намітила майбутні шматочки пахлави) і відправила деко в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин.
За цей час зробила медову заливку. Для цього у 100 мл води додала 100 г цукру, на вогні довела до повного розчинення крупинок, додала мед і з моменту закипання варила 8 хв. (обережно, бо дуже піднімається, тому каструльку варто взяти глибоченьку). Зняла з вогню й поставила остигати. Медова заливка отримується середньої густоти.
Вийняла з духовки готову пахлаву. Ножем по намічених місцях дорізала шматочки до самого дна і щедро залила медовою заливкою всередину швів і поверху пахлави (у шви лити багато, заливка повинна досягти дна і просочити кожен шар).
Накрила пахлаву папером (пергаментом) і залишила на 6-8 годин, щоб настоялася (через те краще випікати її ввечері, щоб не було спокуси шматувати пахлаву раніше))). А вранці вже маю м*яку, смачну й солодку пахлаву!
Немає коментарів:
Дописати коментар