неділя, 4 серпня 2019 р.

Смак дитинства: желейні вишеньки та вафельні полунички

Колись дуже багато таких вишеньок та полуничок переробила на весілля, проводжання, ювілеї і т.п. Для хвостиків вишеньок використовувала соснові голки, а хвостики полуничок були з листя барвінку. Красиво виглядали й було смачно! 
Зараз багато критикують - некорисно, шкідливо, для чого? Звісно!  Можливо й шкідлива така кількість цукру (раніше про цю "шкоду" ми навіть не здогадувались))), але ж це набагато корисніше, ніж деякі із сучасних желейних "черв*ячків" та "ведмедиків" Та й не щодня це робитимеш. Тепер всілякої смакоти повно-повнісінько. А раніше ми робили цю смакоту власноруч. Зате були впевнені, що без штучних барвників, без шкідливих домішок (хоча, якщо чесно, тоді про них і мови не було, й гадки не мали).
Сьогодні у групі "Рецепти для коліжанок)" хтось запитав рецепт желейних вишеньок. Я поділилась, а задля фото довелося зробити трохи вишеньок, то вже заразом зробила й полунички (благо, вдома знайшлося кілька вафель та кілька печенюшок). 
Отже, для вишеньок потрібно:
Цукрова пудра - 0,5 кг
Желатин - 2 ч.ложки без гірки
Лимонна кислота - на кінці ножа
Вода -100 мл
Барвник (сік з буряка, калини, моркви)
Желатин замочила у воді. Цукрову пудру просіяла, щоб не було грудочок. Додала лимонну кислоту. 
Невеликими порціями додавала желатин (може піти не весь, тому треба бути обережним) і ретельно вимішувала "тісто". Загорнула в харчову плівку, щоб не пересихало, і залишила на 10 хвилин. Потім почала качати кульки (якщо тримають форму - добре, якщо "пливуть" - слід додати цукрової пудри). Далі вмочаю їх у буряковий (або морвяний) сік і обкачую в дрібному цукрі. Вставляю хвостики-голочки із сосни і залишаю, щоб висихали.













  

Для полуничок:
Вафлі (або печиво) потерти на дрібну тертку чи перебити блендером. У отримані крихти додати м*якого вершкового масла і "замісити тісто". Сформувати з нього конуси (полунички) й поставити в холодильник на кілька хвилин, щоб прихолонули. Вмочити в буряковий (або калиновий) сік та обкачати в цукрі (можна присипати зрідка маком). Вставити хвостики.  
Сьогодні мені  було ніде взяти листя барвінку, тому в хід пішли листочки бересклету. Полунички в мене темні, тому що вафлі були шоколадні. Із вершкових (білих) вафель отримуються світлі конуси, тоді на них яскравіше виглядає буряковий сік. 
На фото два види "тіста" під полунички: темне - із шоколадних вафель, світле - із цукрового печива.


1 коментар: