четвер, 16 квітня 2020 р.

Крафіни

Надзвичайно смачна випічка - крафіни!
Апельсин - 0,5 шт. (якщо немає, можна замінити ароматизатором "Апельсин")
Сухофрукти - 100-150г (у мене в*ялена журавлина, родзинки і в*ялена вишня)
Горіхи - 50 г (можна й грецькі, але бажано мигдаль та ще й пелюстками: у нас такого не знайшла, тому мигдаль перебила на блендері в крихту)
Молоко - 80 мл 
Цукор - 100 г
Сухі дріжджі - 6 г (або 25 г свіжих)
Яйця - 3 шт (використовуємо 3 жовтки і 1 білок)
Мука - 350 г
Сіль - 1 ч.л.
Вершкове масло - 60 г (40 г у тісто, 20г - для змазування коржа)
Вихід: 3 крафіна вагою по 300 г  (тому варто робити 2, а то й 3 порції)))
Поетапні дії:
1. Натерла цедру половини апельсина на дрібну тертку (потрібно 1 ч.л. цедри).
2. Витиснула з апельсина 2 ст. ложки соку.
3. Журавлину (клюкву), вишню та родзинки (ізюм) на 5 хвилин залила кип*ятком, далі промила і просушила паперовим рушником.
4. У теплому молоці розвела 1 ч.л. цукру та дріжджі.
5. 1 яйце, 2 жовтки та решту цукру збила міксером.
6. Просіяла муку, змішала її із сіллю, зробила заглиблення, влила туди яєчну масу, 40 г розтопленого масла, апельсиновий сік, дріжджі, що вже підійшли, та додала цедру.
7. Замісила тісто - воно повинно липнути до рук. Дошку злегка підпилила і вимісила протягом 8-10 хвилин тісто, не додаючи більше борошна, щоб не забити його.
8. Залишила тісто на 1 годину в теплому місті.
Після цього тісто треба розділити на 3 рівні частини (я цього разу розділила на 4 частини: 1 маленький і 3 більші крафіни).
Кожну частину розкачала в тонесенький до прозорості пласт (рватися не буде, не переживайте!) і змастила м*яким маслом.
Зверху посипала горіхами та сухофруктами. Скрутила довгі рулетики  і залишила хвилин на 20.
Далі кожен рулетик розрізала вздовж, не дорізаючи до кінця приблизно 2 см. Одну половинку скрутила спіралькою так, щоб розрізана частина "дивилась" на мене. Нерозрізану частину рулетика виклала на отриманого "равлика" і іншу частину рулетика скрутила вже нагорі (другим поверхом).
Форми для випічки оснастила пергаментом - вистелила дно та наростила стінки. Виклала крафіни у форми й залишила підходити. Коли зросли, поставила в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікала 40 хв (хвилин через 25 перемкнула температуру на 150 і так допікала).
Готові крафіни присипала цукровою пудрою.

1 коментар:

  1. Щиро Вам дякую за змістовний і покроковий рецепт. Давно мріяла їх спекти, але завдяки Вам спробую. Будьте здорові!

    ВідповістиВидалити