неділя, 6 жовтня 2019 р.

Торт "Фантазія"

Сьогодні вирішила спекти самий звичайний бісквіт до чаю. А в результаті нафантазувала ось такий торт (через те і назву йому таку дала)))). Розмір торта 22х22 см, вага - 2 кг 500 г.
Мені дуже подобаються коржі від пляцка "Веселка", тож у моїй "Фантазії" саме вони. Вперше вирішила спробувати зробити крем на основі манки, хоча не була впевнена, що саме такий (сухуватий) крем сюди підійде, але просочила коржі солодким чаєм і крем виявився доречним. А ще  на очі потрапив пакет із чорничним желе, що випадково залишився після приготування тієї ж "Веселки", тож вирішила і йому знайти примінення. Отже, (не лякайтеся - великий лише опис, а робити все надзвичайно легко!)
Інгредієнти для коржів:
Яйця - 8 шт.
Цукор - 8 ст. ложок
Ванілін - 0,5 пакетика (або ванільний цукор - 2 пакетики) 
Борошно - 7 ст. ложок
Розпушувач - 2 пакетики
Какао - 1,5 ст. ложки
Інгредієнти для крему:
Молоко - 0,5 л

Манна крупа - 100 г

Ванільний цукор - 1 пакетик (або ванілін - на кінчику ножа)

Цукор - 100 г

Вершкове масло - 1 пачка (200 г)
Інгредієнти для шоколадної глазурі: 
Вершкове масло - 1 ст. ложка (беру нерозтоплене)
Цукор - 2 ст. ложки
Сметана - 3 ст. ложки
Какао-порошок - 2 ст. ложки
Желатин - 1 упаковка (15 г) 
Випікаємо коржі
 1-й корж (ванільний) - 4 яйця, 4 ст. ложки цукру та ванілін - збити, додати 4 ст. ложки борошна, 1 пакетик розпушувача. Випікати при температурі 170-180 градусів 20 хвилин.
 2-й корж (шоколадний) - 4 яйця, 4 ст. ложки цукру - збити, додати 3 ст. ложки борошна, 1 пакетик розпушувача та 1,5 ст. ложки какао. Випікати при температурі 170-180 градусів 20 хвилин.

Готуємо желе відповідно до рецептури на пачці, лише води беремо вполовину менше.
Готуємо крем:
Масло розм*ягчити при кімнатній температурі.

У каструлю з молоком всипати манну крупу, поставити на вогонь і, весь час помішуючи, довести до кипіння. Варити 5 хвилин. Охолодити, накривши харчовою плівкою встик зі звареною манкою.

М*яке масло збити разом із цукром (а ще краще, якщо це буде цукрова пудра!) та ваніліном. Продовжувати збивати до однорідного стану, поступово додаючи зварену манку.
Збираємо торт:
Коржі просочити солодким чаєм або солодкою кавою (за бажанням - сиропом, лікером, коньяком і т.п.). На один із коржів викласти половину крему. Зверху - желе. Потім викласти решту крему. Залишками крему завуалювати боки торта. Поставити в холодильник для застигання.
Готуємо глазур:
Желатин замочити у воді (30-40 мл). Змішати всі інгредієнти (в тому числі й замочений желатин). Довести на вогні до повного розчинення, але не кип*ятити. Злегка охолодити. Полити зверху торт, покривши поверхню та утворивши "потьоки". Оскільки торт із холодильника, то глазур застигає швидко.
Звичайно, можна робити і без желатину, але мені так більше подобається, оскільки глазур тоді не "мажеться".

Немає коментарів:

Дописати коментар